Sasca Montana, drumul catre legende

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 31, 2010

Sasca Montana nu este o simpla comuna din Caras-Severin. Este o comuna plina de istorie, legende, traditii, evenimente, frumuseti  si zacaminte naturale.

Zona Sasca Montana – Moldova Noua era cunoscuta drept regiunea celor 100 de mine. Se considera chiar ca din aceste mine s-ar fi extras cupru inca de pe vremea romanilor si prin urmare ar fi cele mai vechi din Banat.

Astfel, la Sasca Montana traditia mineritului este straveche si a avut un important rol in dezvoltarea orasului. Insa, astazi, mina de la Sasca Montana e inchisa si trece printr-un proces de ecologizare.

Un gest admirabil este cel al domnului Mihai Tautu, geolog de meserie, care a pus bazele muzeului din Sasca Montanta. Domnul Tautu a vrut sa pastreze si sa conserve traditiile, obiectele si spiritul acelor vremuri. Astfel, in muzeu gasim piese de mobilier de la sfarsitul secolului XIX, poze, ceramică executată în Sasca Română, covoare specifice executate manual în localitate şi în alte zone, obiecte de feronerie ca: opaiţe şi alte unelte de mină, fiere de călcat din diferite timpuri, broaşte de uşi şi porţi, lacăte, chei, cântare, etc. De asemenea, micul muzeu mai conţine roci si minereuri din minele astăzi închise, de la Sasca, o colecţie de sticle vechi de bere, cărţi vechi laice, o colecţie de timbre şi multe alte obiecte. „Scopul eforturilor mele aste acela de-a consemna şi de a păstra urmele materiale privitoare la trecutul aşezării care pe vremuri a fost un orăşel minier prosper şi pitoresc.” – dl. Victor Tăutu.

Cat despre traditii, localnicii incearca sa mai pastreze din ele. In Sasca Romana si Potoc, inainte de lasatul secului Postul Pastelui, se sarbatoreste Fasangul. E un carnaval in care lumea poarta tot felul de masti pentru a alunga spiritele rele si pentru a aduce noroc in casele localnicilor. Acest carnaval tine cateva zile si in prima zi localnicii poarta costume de mire, mireasa si personaje care dau culoare vietii satului. A doua zi, se confectioneaza un manechin care intruchipeaza moartea si se umbla cu el prin sat pentru a alunga spiritele rele. La sfarsitul serii localnicii ii dau foc, sperand ca acesta sa fi luat cu el toate spiritele rele. Dupa care se canta si se danseaza iar, misterul se dezvaluie la miezul noptii cand mastile se scot.

Sasca Montana este poarta catre peisajele de basm, legendele pe care le intruchipeaza si traditiile pe care inca le pastreaza. De aici turistii pot pleca catre  Cheile Nerei cu tunelele specifice, lacul Ochiul Beiului, cascada Beuşniţa, Cheile Şuşarei cu Moara Veche, cascada Şuşara, Cantonul Damian cu loc de campare, Mănăstirea Nera, Colecţia Muzeală „Victor Tăutu”, Hambarul de Piatră şi Crucea Huşmanului din Sasca Montană, Monumentul Eroilor, Capela Catolică Veche şi Lacul Dracului.

Informatii utile:

 • Comuna Sasca Montana se afla in judetul Caras – Severin si este resedinta de comuna pentru satele: Sasca Romana, Bogodinti, Slatina Nera si Potoc.

Distante:

 • Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana
 • Timisoara – 105 km – Resita – 53 km – Oravita – 24 km – Sasca Montana (total~182 km)
 • Drobeta Turnu Severin – 29 km – Orsova – 103 km – Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana (total ~ 157 km)
 • Baile Herculane – 109 km – Oravita – 24 km – Sasca Montana (total~133 km)
 • Hateg – 70 km – Caransebes – 43 km – Resita – 53 km – Oravita – 24 km – Sasca Montana (total~190 km)
 • Targu Jiu – 42km – Baia de Arama – 59 km – Baile Herculane – 23 km – Orsova – 103 km – Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana (total~252)
 • Bucuresti – 120 km – Pitesti – 70 km – Slatina – 51 km – Craiova – 35 km – Filiasi – 76 km – Drobeta Turnu Severin – 29 km – Orsova – 103 km – Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana (total ~509 km)

Articol realizat cu sprijinul primariei Sasca Montana

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 5 (2 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


3 comentarii la “Sasca Montana, drumul catre legende”

 1. valerica.butnaru spune:

  Pacat ca zona nu este apreciata indeajuns de cei care au resposabilitatea sa o faca pt. turism,intr-o zona de invidiat pt multa lume culta si mai ales pt. straini,care vin de la mii de km sa admire privelitea raiului.Nu e nevoie decat de o CAZARE rustica cu conditii minime si ieftine,cu o alimentatie aprovizionata din zona comunei, cu o informare mult mai dezvoltata si mai ales TRANSPORTUL sa-l aibe asigurat,macar de la Oravita-Sasca-Oravita.Daca nu vin cu masina proprie sau motocicleta, (care in mod corect ar trebui asigurata o parcare sigura ingradita si pazita pt ca turistul trebuie sa mearga si la pas), nu se poate descurca in siguranta.Dar?…interesul celor pusi acolo pt. turismul din zona este altul.

 2. valerica.butnaru spune:

  Pacat ca zona nu este apreciata indeajuns de cei care au resposabilitatea sa o faca pt. turism,intr-o zona de invidiat pt multa lume culta si mai ales pt. strainii,care vin de la mii de km sa admire privelistea raiului.Nu e nevoie decat de o CAZARE rustica intr-o cabana confectionata din lemn rotund si piatra de rau,inconjurata de o liziera de conifere si foioase cu alei pietruite,cu o mica rezervatie ingradita cu animale specifice zonei,caprioare,cerbi,mistreti,iepuri,fazani,etc.cu conditii minime si ieftine,cu o alimentatie aprovizionata din gospodaria proprie a locuitorilor din zona comunei,cu o bucatarie specifica zonei,vanat,peste.Cai de agrement si ATVuri.TABARA cu profil botanic,ecologic,pt copii in zona SUSARA,DAMIAN,cu o informare mult mai dezvoltata.TRANSPORTUL sa-l aibe asigurat,macar de la Oravita-Sasca-Oravita.Daca nu vin cu masina proprie sau motocicleta, (care in mod corect ar trebui asigurata o parcare sigura ingradita si pazita pt ca turistul trebuie sa mearga si la pas), nu se poate descurca in siguranta.Turismul se poate face si in anotimpul de iarna,pt.ca exista un relief foarte diversificat,pe dealul FRASINET,CIOACA INALTA,etc.sanius,schii pt.toate varstele.Nu vor mai exista nici un asigurat social,sau somer pe raza comunei. Dar?…interesul celor pusi acolo pt. turismul din zona este altul.

 3. ion duguleanu spune:

  Sunt un pensionar , fost magistrat şi profesor de istorie. Scriu acum o lucrare consacrată sediilor instanţelor de judecată. Din câte ştiu, în comuna Sasca Montană în perioada interbelică a funcţionat o judecătorie subordonată Tribunalului Caraş, atunci cu sediul la Oraviţa. Dacă cineva îmi poate da relaţii despre clădirea ceea i-aş fi recunoscător. Dacă ea mai există, o fotografie a ei ar fi ideală pentru mine. Mulţumesc încă de pe acum.
  Ion Duguleanu

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.