Pestera Scarisoara

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: February 23, 2013

Din localitatea Garda de Sus se porneste spre pestera Scarisoara iar, un drum serpuit si anevoios duce departe in munti catre cel mai mare ghetar subteran din Romania.

Legenda spune ca balaurul Solomat fura cea mai frumoasa fata de la Targul de fete de pe muntele Gaina si o ducea in castelul de gheata. Pana acum cercetatorii nu au gasit nici macar o dovada ca Solomat a existat sau.. ca exista inca.

Dupa ce turistii trec de aventura drumului pana la pestera, isi incep exeperienta descoperirii pesterii coborarea in aven a vreo 180 de trepte. Aici, vor gasi zapada tot timpul. Se presupune ca pestera Scarisoara ar fi fost descoperita cu mult inainte de 1863 deoarece localnicii ar fi folosit-o in aprovizionarea lor cu apa pe timp de seceta.

Intrarea in pestera Scarisoara se face printr-un portal ce masoara 24 m latime si 17 m inaltime. In mijlocul Salii Mari se afla un mare bloc de gheata vechi de peste 3000 de ani. De altfel, in pestera Scarisoara sunt aproximativ 75.000 de metri cubi de gheata si ocupa locul doi in lume dupa volumul de gheata.

Pestera Scarisoara are o lungime totala de 750 m si se poate vizita doar Sala Mare, restul fiind deschise doar speologilor si oamenilor de stiinta din motive de conservare.

Informatii utile

  • Pestera Scarisoara de afla in localitatea Garda de Sus, judetul Alba

Distante

  • Sibiu – 70 km – Alba Iulia – 64 km – Abrud – 44 km – Garda de Sus (total~178 km)
  • Turda – 50 km – Teius – 20 km – Alba Iulia – 64 km – Abrud – 44 km – Garda de Sus (total ~178 km)
  • Oradea – 124 km – Garda de Sus

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 4.17 (6 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.