Trecut sasesc in cetatea Garbova

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 26, 2010

In Garbova, ca de altfel in toata Transilvania, sasii au avut o mare influenta in dezvoltarea culturii, traditiilor, obiceiurilor si am putea spune ca ei au pus fundamentele societatii de astazi din aceste sate.

Sufletul comunei, Cetatea Garbova, isi gaseste inceputurile undeva pe la sfarsitul secolului XIII-lea, cand este construita de un nobil sas. Cu ziduri groase de 2 metri si o forma rectangulara, cetatea a suferit numeroase transformari de-a lungul timpului. Centura de ziduri ridicata in secolul XV-XVI face din cetate o veritabila fortareata. Tot in aceasta perioada, donjonul este transformat in turn clopotnita, numit si turnul slaninilor. De altfel, turnul slaninilor apare in aproape toate cetatile din Transilvania. In el, satenii isi pastrau slanina dupa un obicei stravechi. De asemenea, in cetate existau locuri speciale pentru depozitarea diferitelor alimentelor in caz de asediu.

Atat navalirile turcesti cat si cele autohtone au schimbat aspectul si viata cetatii. Se spune ca Mihai Viteazul ar fi dat o lectie locuitorilor comunei deoarece acestia s-au importrivit cedarii de bunuri, iar cetatea a fost grav distrusa de oamenii acestuia. Dupa ce in 1625 locuitorii au reconstruit cetatea, in anii urmatori cetatea Garbova avea sa cada prada navalirilor si asediilor turcesti din 1657 – 1661 si 1703.
Cu toate acestea, cetatea Garbova a fost intotdeauna locul unde sasii si romanii se intalneau si se mandreau cu traditiile si bucatele alese. Si azi cetatea Garbova e locul de intalnire a traditiilor si oamenilor, deoarece localnicii inca isi depoziteaza slanina in cetate iar, sasii si romanii se mandresc cu trecutul glorios al cetatii.

Informatii utile

  • Cetatea Garbova se afla in localitatea cu acelasi nume, judetul Alba.

Distante

  • Calnic – 9 km – Garbova
  • Sibiu – 34 km – Miercurea Sibiului – 8 km – Garbova (total ~42 km)
  • Deva – 67 km – Alba Iulia – 28 km – Calnic- 9 km – Garbova (total ~109 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 4.5 (2 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.