Prejmer – Cetate sau Biserică fortificată?

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 30, 2010

Cum am putea numi mai bine ansamblul de la Prejmer? Cetate sau Biserică fortificată?
Prima data am auzit de Biserica fortificata Prejmer că e inclusă în lista Patrimoniului Mondial Unesco. Toate bune și frumoase pana aici. După care, la un momentat, am mai citit niște articole în care vorbeau de Cetatea Prejmer ca fiind cea mai puternică cetate țaranească din Transilvania. În principiu am crezut ca sunt două obiective turistice diferite, după care am continuat cercetarile și am descoperit că unii îi spun cetatea Prejmer iar, alții biserica fortificată Prejmer. Ideea e ca aceasta incredibilă constructie se comportă atât ca o cetate cât și ca o biserică fortificată.
Ziduri înalte de 12 m și groase de 3-4 m, turnuri de apărare si  forma circulară dau aspectul unei cetăți țărănești. Însă, biserica mare și impunătoare din curtea interioară face ca “cetatea” să aibă elemente ce aparțin unei biserici fortificate. Însa, totuși.. fortificația ar aparține unei cetăți…
Istoria acestui monument deosebit începe în jurul anilor 1241-1250, când călugarii cistercieni ar fi construit biserica Prejmer. Se spune că la început a fost biserica, dupa care în urma invaziilor turce la începutul secolului al XV-lea, s-a început fortificarea lăcașului. Și după cum se vede și azi.. asta da fortificație!! Presupun, că localnicii au numit-o cetate cum văzând cum grozavul monument îi apară de dușmani.
Mai departe mergând, în biserica Prejmer găsim cel mai valoros și cel mai vechi altar poliptic din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea. De asemenea, în biserică găsim o orgă din 1803, care era numită orga mortii datorită sunetelor menite să-i sperie pe atacatori.
În concluzie, nu cred că greșim dacă spunem că Prejmer este cea mai bine fortificată biserica din Romania, ea jucând atât rol de biserică cât și rol de cetate.

Informații utile

  • Biserica – cetate Prejmer se alfă în localitatea cu același nume, județul Brașov

Distanțe

  • Prejmer – 18 km – Brasov
  • Harman – 10 km – Prejmer
  • Buzău – 70 km -  Nehoiu – 67 km – Prejmer (total ~137 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 5 (2 voturi)
Loading ... Loading ...

Un comentariu la “Prejmer – Cetate sau Biserică fortificată?”

  1. Roxana spune:

    As dori sa fac o completare la cele scrise de dumneavoastra. In primul rand, asezarea Prejmer, cu numele initial de Tartlau, a fost intemeiata de catre cavalerii teutoni, iar constructia bisericii a inceput in 1218. Era o biserica cu plan central ce imita modelul Bisericii Sfantului Mormant din Ierusalim. Abia in 1240 cistercienii vor aduce imbunatariri si vor adauga elemente ce apartin goticului timpuriu francez. Altarul nu este poliptic ci este triptic, cu scena Rastignirii in mijloc, iar pe intradosul si extradosul panourilor laterale au fost pictate scene din Patimile lui Hristos.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.