Cetatea Feldioara

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 30, 2010

Un drum anevoios urcă spre cetatea Feldioara. Anii în care cetatea era curtată de catre turci și tătari au apus de mult iar, în urma lor au ramas cateva ziduri care amintesc de vremurile de aur ale cetății. Ruinele cetății Feldioara au cunoscut atât bucuriile cât și necazurile.
Totul a inceput în jurul anilor 1211-1225 când cavalerii teutoni au construit o cetate mândră numită Marienburg care însemna în limba germana orașul Mariei, asta pentru că Fecioara Maria era protectoarea cavalerilor. Poate, teutonii ar fi construit mai multe cetăți, dacă nu ar fi fost alungați de către regele maghiar care începuse să se teamă de puterea cavalerilor.
Începând cu anul 1241 cetatea își începe drumul lung și anevois al invaziilor, cuceririlor și cotropirilor trecând prin bătalii mari și sângeroase. Astfel, la 1241 o invazie tătară ataca cetatea, dupa care, în 1421 și 1430-1432 cetatea este invadată de către turci și în mare parte este distrusă. De fiecare dată se reconstruiește și se întăreste fortificația cetății prin turnuri de aparare și ziduri înalte și groase.
În secolul XVI-lea, pe la 1529 moldovenii lui Petru Rareș s-au batut la portile cetații pentru a-i oferi sprijin lui Ioan Zapolya. Istoricii spun că această bătălie a fost una din cele mai crâncene din istoria cetății, și pană la urmă, armata lui Petru Rareș, condusă de Petru Grozav iese invingătoare însă, zidurile cetații încep să se dărâme.
În anul 1612 la portile cetății iar se anuntă război. De data aceasta, trupele lui Gabriel Bathory cu brașovenii, aceștia din urmă fiind învinși.
După mai mulți ani, când lucrurile s-au mai calmat, cetatea Feldioara a devenit grânar iar, după cutremurul din 1838 cetatea a fost parasita.
Mult sange, multa pizmă, mulți cavaleri, mulți regi, multi oameni de onoare a văzut cetatea.. din păcate sau din fericire acele vremuri au trecut iar, zidurile își continuă drumul ireversibil spre peire.

Informații utile

  • Cetatea Feldioara se afla in localitatea Feldioara, judetul Brasov

Distanțe

  • Brasov – 20 km – Feldioara
  • Sighisoara – 52 km – Rupea  – 45 km – Feldioara (total ~97 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 5 (1 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.