Biserica Neagra, expresia unei capodopere

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 25, 2010

Despre monumentalitatea arhitecturii Bisericii Negre s-a vorbit si o sa se tot vorbeasca deoarece, acest lacas este unul uluitor si impozant care domina intregul oras.

Construita in anul 1380 in stil gotic, Biserica Neagra este cel mai mare lacas de cult din Transilvania, dimensiunile ei fiind mai mult decat impresionante. Biserica masoara 90 m lungime si are un turn inalt de 65 m. Privind in sus parca ne ia cu ameteala, inconjurand-o parca nu se mai termina, iar analizand-o din exterior, nu ne mai saturam de figurinele si detaliile gotice. Atunci, realizam ca Biserica Neagra nu are concurenta iar, frumusetea si maretia ei ne fac sa ne simtim mandri ca e in Romania.
Initial, Biserica Neagra, a purtat numele de Biserica Sfanta Maria insa, dupa incendiul din 1689, cand flacarile si fumul au inegrit zidurile, a fost supranumita Biserica Neagra. Cu toate ca biserica a fost in cele din urma renovata, lucrarile durand 100 de ani, nu si-a pierdut numele dobandit anterior.
Maretia si splendoarea bisericii nu se opreste aici. Istoricii ar vorbi de Biserica Neagra ca fiind cea mai mare biserica intre Viena si Constantinopol, iar aceasta se traduce in numarul imresionant de oameni pe care biserica ii poate primi in acelasi timp, si anume circa 5000 de vizitatori.
Odata intrati in biserica, ramanem inmarmuriti de monumentalitatea formelor si liniilor gotice. Aici, gasim si cea mai mare orga din Europa care are aproximativ 400 de tuburi. Orga se mai poate auzi si azi insa, numai cand se organizeaza astfel de concerte.
In turnul Bisericii Negre se gaseste un clopot care cantareste 6 tone el fiind in prezent, unul dintre cele mai mare clopote din tara.
Turistii care o vad sunt extaziati ca le-a fost dat sa vada unul dintre cele frumoase monumente din viata lor, iar localnicii sunt fericiti sa aiba o asemenea comoara si sa se bucure de ea zi de zi.
Insa, daca nu v-am dat destule motive pentru care ar trebui sa o vizitati, va mai dam unul. In Biserica Neagra se afla cea mai mare colectie de covoare anatolice din Europa si Asia Mica, aceasta numarand peste o suta de covoare orientale. Astfel, Biserica Neagra este prezenta in vietile oamenilor atat pe plan spiritual, muzical, arhitectonic cat si artistic.

Informatii utile

  • Biserica Neagra se afla in localitatea Brasov, judetul Brasov

Distante utile

  • Buzau – 153 km – Brasov
  • Bucuresti – 120 km – Pitesti -  144 km – Brasov (total ~ 264 km)
  • Bucuresti – 60 km – Ploiesti  – 65 km -  Sinaia – 45 km – Brasov (total ~170 km)
  • Sibiu – 75 km – Fagaras – 66 km – Brasov (total ~ 141 km)
  • Targu Mures – 53 km – Sighisoara – 116 km – Brasov (total ~169 km)
  • Bacau – 60 km – Comanesti -  116 km – Sfantu Gheorghe – 34 km – Brasov (total ~210 km)
  • Bacau – 53 km – Onesti – 69 km – Targu Secuiesc – 59 km – Brasov (total ~ 181 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 5 (3 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.