Vechea cetate din Medias

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: November 12, 2009

Biserica Sfânta Margareta
Cercetări arheologice recente au arătat că pe locul actualei biserici a existat un cimitir databil din sec. XII şi ulterior alte trei construcţii sacrale din piatră. Prima menţiune documentară a bisericii datează din 1414. Noua biserică a fost trecută în 1545 din proprietatea călugărilor benedictini în cea a comunităţii evanghelice lutherane. Biserica a fost înzestrată cu numeroase obiecte de artă de factură religioasă. Cel mai vechi obiect este cristelniţa (cel mai vechi obiect de cult din Transilvania), realizată din bronz masiv, împodobită cu 18 reprezentări figurative dispuse în brâie, dar şi o inscripţie în relief cu minuscule gotice. Biserica mai adăposteşte  8 pietre funerare, o colecţie de covoare anatoliene, 3 altare aduse din alte localităţi.
Turnul Funarilor este un turn cu 5 nivele. În urma dispariţiei tuturor membrilor breslei în timpul epidemiei de ciumă, breasla curelarilor a solicitat cedarea turnului. În secolul XIX, a devenit turn al slăninilor, unde toată comunitatea săsească îşi depozita slănina afumată. În ultimii ani, în această incintă, a fost depozitată arhiva bisericii printre care gasim biblii vechi, prinse în scoarţă de copac.
Turnul Croitorilor, situat în sudul bisericii Sf. Margareta  a fost dat în grija breslei croitorilor.Este înzestrat cu o serie de guri de aruncare la ultimul nivel.
Scara acoperită care face legătura între complexul Castelului şi piaţa centrala, este construită în stil neoclasic, reprezintă o a doua cale de acces în prima incintă fortificată. Bolta scării este realizată în stil gotic tardiv, având pe cele două paliere uşi de acces în vechea închisoare (stânga) şi la grădiniţă (dreapta).
Turnul Mariei
, situat în estul bisericii,  este construit deasupra unei pivniţe, cu o scară la intrare. Se spune că turnul a servit drept capelă pentru slujbele din timpul epidemiilor de ciumă. Se spune de asemenea, că şi Vlad Ţepeş, a fost închis în  acest turn, în drumul lui spre Vişegrad.
Locuinţa Capelanilor a fost construită perpendicular pe direcţia laturii mari a casei parohiale, creând senzaţia unei curţi interioare. Modificările şi reparaţiile interioare i-au schimbat aspectul medieval, conferindu-i un aspect sobru baroc. În spaţiul dintre cele două clădiri, se mai poate vedea un fragment din vechiul şanţ de apărare.
Casa natală Stephan Ludwig Roth este o construcţie mai mică, construită în stil neoclasic, în a doua jumătate a secolului XVIII.

Informatii utile

  • Localitatea Medias se afla in judetul Sibiu.
  • Pentru mai multe informatii despre obiective puteti apela la Centrul de Informare turistica a localitatii Medias. Adresa Centrului este: Piata C. Copusu, nr.3, Corp Primarie; Orar functionare: luni-vineri, orele 8-16.

Distante

  • Medias – 55 km – Sibiu
  • Medias – 38 km – Sighisoara
  • Targu Mures – 70 km – Medias
  • Alba Iulia – 39 km – Blaj – 45 km – Medias (total ~84 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.