Obiective din vechea cetate medievala a Mediasului

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: November 12, 2009

Fosta bibliotecă Municipală. Cafe Bar. Este o clădire construită la începutul secolului XX. Colţul clădirii este sprijinit pe o coloană ridicată pe un piedestal înalt. Deasupra uşii balconului apare un decor de lamberchine suprapus de un vultur cu aripile desfăcute. Acoperişul are coama paralelă cu faţadele. Balustrada din metal a casei scărilor se încadrează în Juggendstihl.

Liceul Stephan Ludwig Roth este un edificiu amplu construit în urma hotărârii Presbiterului evanghelic luteran din 1908 în locul caselor Heydendorf , Andrae şi pe o porţiune ce aparţinea bisericii evanghelice. Este construit în forma literei T, unde se remarcă decoraţia exterioară realizată sub streaşină: elemente fitomorfe, precum şi o serie de elemente esoterice. Sala festivă se remarcă prin pictura murală Hans Hermann, precum şi prin pupitrul în stil Juggendstihl.

Cazarma Husarilor,  a fost construită în anul 1805, ca rezultat al participării financiare a locuitorilor oraşului, pentru a fi scutiţi de cazarea  trupelor  imperiale în locuinţele personale. Din anul 1910, după plecarea trupelor imperiale din oraş, clădirea a fost repartizată liceului evanghelic, devenind internat.

Complexul Religios al Mănăstirii Franciscane, este compus dintr-o biserică, clădirea şi curtea mănăstirii. Biserica, se presupune că a fost construită undeva în secoul XV, aparţinând ordinului catolic al călugărilor franciscani cu rasă cafenie. Mănăstirea este mărginită de zidul cetăţii, care în prezent găzduieşte Muzeul municipal. Înaintea muzeului aici a funcţionat spitalul comunităţii, iar apoi internat şcolar.

Sinagoga a fost construită în anul 1896 pentru comunitatea evreiască din oraş şi împrejurimi.

Turnul Pietrarilor a fost construit pentru întărirea porţii de nord a oraşului. Are două etaje, o înălţime de 25.8 m. Acesta a fost dat în grija breslei pietrarilor şi a zidarilor. Se evidenţiază caracterul baroc al refacerii prin aplicarea unor ornamente decorative eliptice. Golurile de tragere clasice au fost înlocuite cu orificii în formă de găuri de  cheie întoarse.

Turnul Fierarilor ridicat deasupra Canalului Morii, se remarcă şi prin gurile de aruncare obturate în console profilate sau prin goluri de tragere. Decorurile baroce integrează turnul în peisajul străzii. Pe un panou este marcat faptul că în anul 1641, meşterii Martin Petri şi Petri Michaelis au terminat renovarea turnului.

Turnul Aurarilor, cu accesul din interiorul cetăţii, prin drumul de strajă reconstruit. Este un turn masiv, cu trei etaje şi acoperiş piramidal. Pe faţade se observă goluri de tragere, înguste spre exterior, dar extinse la peste un metru în interior. Intrarea în gangul boltit era protejată de un grilaj din lemn.

Informatii utile

  • Localitatea Medias se afla in judetul Sibiu.
  • Pentru mai multe informatii despre obiective puteti apela la Centrul de Informare turistica a localitatii Medias. Adresa Centrului este: Piata C. Copusu, nr.3, Corp Primarie; Orar functionare: luni-vineri, orele 8-16.

Distante

  • Medias – 55 km – Sibiu
  • Medias – 38 km – Sighisoara
  • Targu Mures – 70 km – Medias
  • Alba Iulia – 39 km – Blaj – 45 km – Medias (total ~84 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.