Medias, oras medieval

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: November 12, 2009

Cu o istorie de povestit si o multime de locuri de vazut, orasul Medias isi cucereste treptat turistii.  Cateva ore in Medias sunt prea putine pentru a descoperi frumusetile orasului. Mediasul este un orasul medieval in care v-ati putea pierde prin istoria si farmecul lui.  Arhitectura orasului e impresionanta atat datorita caselor si cat turnurilor ridicate cu cateva secole in urma, in tot orasul.

Asadar, Casa Schuller, este construită în forma literei U. Parterul, cu două ferestre şi două uşi este flancat de câte un pilastru, fiecare suprapus de câte un leu culcat. Primul nivel e scos în rezalit, etajul fiind retras faţă de parter. În curtea interioară observăm arcade sprijinite de stâlpi ce susţin o galerie boltită în cruce. Clădirea este una din cele mai importante construcţii civile în stilul Renaşterii din Transilvania.

Casa Rosenauer are o curte mică, decupată spre dreapta, fiind una din bijuteriile arhitecturale ale Mediaşului. Faţada este în trei axe, cu spaţiu larg deschis la parter. Acoperişul este  abrupt, în două ape, unde se observă  două lucarne de tip ochi. Se presupune că în subsol există o reţea tuneluri şi pivniţe folosite pentru evadare, în cazul ocupării fortăreţei.

Turnul Aurarilor a aparţinut unui cunoscut poet sas, fiind construită în jurul anului 1700. Bolţile şi tavanele camerelor sunt ornamentate cu stucaturi. Într-o cameră de la parter, a funcţionat o farmacie, desfiinţată ulterior, care a consacrat renumele acestei cladiri drept Farmacia Ochiul Zeilor, dat fiind simbolul deosebit aflat pe faţada dinspre piaţă.

Casa Hanner, datată secolului XVI, are acoperişul conservat în forma gotică, fiind vizibil în porţiunea din partea casei. Spre piaţă, acoperişul, refăcut parţial, evidenţiază nota barocă.

Şcoala Piariştilor sau Casa Guggenberger, construită în jurul anului 1740 servit pentru răspândirea învăţământului religios, al ordinului călugăresc al piariştilor. Devine apoi proprietate particulară şi este redecorată în stil neoclasic. Interiorul are o linie stilistică gotică târzie, cu ganguri boltite în cruce cu penetraţii.

Fosta Farmacie Vulturul Negru, este un edificiu cu planul aproximativ dreptunghiular. Intrarea la parter, dă o notă minterioasă prin coloanele ce susţin un balcon cu balustradă din fier forjat. Acoperişul are coama paralelă cu faţada. La parter, încăperile sunt prevăzute cu tavan.

Zur Spinnerin, sau  Casa „La Torcătoare” cu faţada organizată pe 5 axe, se evidenţiază prin ancadramentele ferestrelor late, decorate cu festoane, arcuri. Deasupra unei cornişe susţinută este o balustradă, cu statueta Torcătoarei în centru.

Restaurantul Traube. Aici  a funcţionat iniţial hanul oraşului şi cuprinde două clădiri. Este spectaculos corpul din dreapta, fiind clădirea mai veche. Deşi parterul este modernizat, se mai păstrează arcul semicircular al gangului porţii. Poarta este carosabilă cu două canaturi din metal, gangul fiind lung, boltit semicilindric.

Primăria Veche este o clădire compusă din patru corpuri. A servit ca şi clădire a Magistratului, în prezent fiind sediul unor instituţii, fundaţii, partide. Ferestrele de la parter au fost transformate în uşi înalte, dreptunghiulare, cu o tâmplărie specifică epocii. Parterul  este delimitat de etaj printr-un brâu dublu profilat. Parterul are accesul în formă de arc de mâner de coş, cu ancadrament profilat.

Toate aceste locuri le puteti descoperi unul cate unul in piata centrala a orasului.  De asemenea, pe cuprinsul intregului oras medieval puteti descoperi minuatii precum Fosta bibliotecă Municipală, Liceul Stephan Ludwig Roth, Cazarma Husarilor, Complexul Religios al Mănăstirii Franciscane, Sinagoga, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Aurarilor plus, vechea cetate medievala care ascunde alte turnuri si multe frumuseti.

Informatii utile

  • Localitatea Medias se afla in judetul Sibiu.
  • Pentru mai multe informatii despre obiective puteti apela la Centrul de Informare turistica a localitatii Medias. Adresa Centrului este: Piata C. Copusu, nr.3, Corp Primarie; Orar functionare: luni-vineri, orele 8-16.

Distante

  • Medias – 55 km – Sibiu
  • Medias – 38 km – Sighisoara
  • Targu Mures – 70 km – Medias
  • Alba Iulia – 39 km – Blaj – 45 km – Medias (total ~84 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 3.67 (3 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.