Castelul Banffy de la Bontida

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: September 19, 2009

Un aer aristocratic parca mai pluteste si azi deasupra castelului Bánffy de la Bontida. Mesele fastuoase, vestitele baluri care antrenau lumea buna, plimbarile domnilor si domnitelor prin parcul imens, toate sunt o trista amintire. Supranumit odata Versailles-ul Transilvaniei, castelul Banffy nu prea mai are ce arata in afara de ruine, desi e intr-un proces continuu de restaurare.

Povestea castelului incepe atunci cand regele Sigismund de Luxemburg daruieste familiei Bánffy domeniul de la Bontida iar constructia castelului incepe prin 1437 cand baroul primeste permisiunea regelui Albert de a-si ridica o cetate. Dupa cum ne-am obisnuit, cei care s-au perindat pe la castel au adus elemente noi in arhitectura ansamblului. Astfel, Denes Bánffy 1638-1674 a initiat constructia castelului cu gradina, bastioane si ansamblu fortificat pe cand Denes Bánffy II, s-a inspirat din arhitectura baroca vieneza construind atat grajdul si locuintele servitorilor precum si incaperi speciale care ajutau la curatenie sau antrenarea cailor. Pe la 1850 József Bánffy construieste moara de apa si aduce elemente care apartin barocului nonconformist.

Nu intamplator castelul Bánffy a fost supranumit Versailles-ul Transilvaniei. Arhitectura castelului, parcul cu alei simetrice si tufisuri precum si prezenta statuilor si figurinelor inspirate de mitologia greaca, atent sculptate si ornate duc cu gandul la o copie la scara mai mica a faimosului palat. Din pacate, nu a fost sa fie atat de grandios si celebru. In schimb, castelul Bánffy se afla intr-o continua stare de degradare. Decaderea lui a inceput o data cu cel de-al doilea razboi mondial fiind jefuit si incendiat. Lipsa banilor si lipsa de interes din partea autoritatilor au dus acest castel in stadiu de ruina desi, teoretic e in restaurere de prin 1999.

Gradinile, si ele odata pline de farmec si grandoare, s-au resemnat ca vremea loc a trecut insa, nu au incetat sa spere ca aleile se vor umple iar cu zumzete si glasuri cristaline.

 

Informatii utile

  • Castelul Bánffy se afla in localitatea Bontida, judetul Cluj.

Distante

  • Bucuresti – 177 km – Ramnicu Valcea – 96 km – Sibiu – 70 km – Alba Iulia – 70 km – Turda – 31 km – Cluj Napoca – 32 km – Bontida (~476 km)
  • Timisoara – 160 km – Deva – 67 km – Alba Iulia – 70 km – Turda – 31 km – Cluj Napoca – 32 km – Bontida (~ 360 km)
  • Oradea – 152 km – Cluj Napoca – 32 km – Bontida (~ 184 km)
  • Bistrita – 95 km – Bontida

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.