Castelul Huniazilor (Corvinilor) – O pagina de istorie

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: May 27, 2012

Adapostit de munti, castelul Corvinilor este o adevarata opera de arta arhitectonica gotica si unul dintre cele mai valoroase si frumoase monumente medievale din Romania.

Prima atestare documentara a castelului o gasim in 1278 sub semnul Casei de Anjou. Mai tarziu, in jurul anului 1400, Sigismund de Luxemburg, doneaza proprietatea regala, cu pamanturi cu tot, cneazului Voicu Corvin pentru loialitate.
Daca ar fi sa ascultam legenda, lucrurile ar fi stat un pic altfel. Se zvonea ca Sigismund de Luxemburg ar fi lasat insarcinata o frumoasa localnica. Pentru a-si acoperi fapta si pentru a o feri de batjocora si rusine, Sigismund de Luxemburg ii da drept sot pe cneazul Voicu, unul dintre cei mai viteji si loiali oameni de la curte. Copilului nenascut ii daruieste un inel de aur cu ajutorul caruia avea sa-l cunoasca si sa-l recunoasca cand va merge la curtea regala. Mai departe, legenda continua si se spune ca in timpul unei calatorii, familia Voicu facand un popas pentru a manca, inelul este “furat” de un corb. Iancu de Hunedoara, copil fiind, ia un arc si trage in corb recuperand astfel inelul.
Mai tarziu, ajungand la curtea lui Sigismund povesteste intreaga grozavie iar, acesta se hotaraste ca simbolul casei regale sa fie un corb cu un inel in cioc.
Asadar, poate ca numele de Corvin nu e chiar intamplator.. poate se trage chiar de la corbul care a indraznit sa pofteasca la inelul “mostenitor”.

In orice caz, pe la 1443, Iancu de Hunedoara incepe constructia castelului pe care astazi il avem ca martor tacut al unei pagini din istoria romanilor.
Cavaleri, domnite, invitati de seama s-au perindat si au luat parte la petrecerile fastuoase organizate in cinstea vreunui nobil rege sau regina de peste mari si tari. Cum era de asteptat, in castel gasim o Sala a Cavalerilor, inalta si impunatoare vrednica pentru a-si primi si cinsti oaspetii de seama, si o Sala a Dietei, locul unde aveau loc festivitatile. In timpul lui Iancu de Hunedoara se construieste de asemenea turnul Bastioanelor, podul mobil, capela, zidul de aparare transformand-o intr-o semeta fortareata, menita sa-si infrunte dusmanii.

In curtea castelului, langa capela, se afla fantana care tainuieste o alta frumoasa legenda. Se spune ca trei turci au fost prinsi de ghiauri si au sapat la fantana in schimbul libertatii. Dupa 15 ani de truda au dat insfarsit de apa insa, nu au primit libertatea mult asteptata. Marturie e piatra pe care e crestata inscriptia “Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica”.

Cu siguranta acest castel ascunde multe alte taine care asteapta sa fie descoperite..sau, poate o sa ramana ascunse pentru totdeauna in negura timpului…

Informatii utile

 • Castelul Corvinilor/Huniazilor se afla in localitatea Hunedoara, judetul
  Hunedoara.

Distante

 • Ramnicu Valcea – 113 km – Targu Jiu – 56 km – Petrosani – 48 km – Hateg
  - 28 km – Hunedoara (~245 km)
 • Brasov – 67 km – Fagaras – 75 km – Sibiu – 55 km – Sebes -63 km – Deva -
  18 km – Hunedoara ( ~ 278 km)
 • Cluj – 31 km – Turda – 68 km – Alba Iulia – 68 km -Deva – 18 km – Hunedoara
  (~ 185 km)
 • Timisoara – 60 km – Lugoj – 101 km – Deva – 18 km – Hunedoara (~179 km)
 • Craiova – 112 km – Targu Jiu – 56 km – Petrosani – 48 km – Hateg -28 km
  - Hunedoara (~244 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 4.73 (15 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.