Biserica Densus

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: April 8, 2013

Biserica Densus este indrazneata, ciudata, neobisnuita, iesita din orice tipar si o adevarata enigma arhitectuala daca am putea-o numi asa. Este o constructie care a infruntat cu stoicism trecutul insa, parca nu are nimic in comun cu el deoarece nu se aseamana cu nici o alta constructie din Romania. Originile controversate ale Bisericii Densus par sa starneasca deopotriva admiratia si neputinta oamenilor de stiinta. Coloanele, inscriptiile, pietrele funerare, capitelurile, tuburile de canalizare te duc cu gandul ca este o constructie ce dateaza de pe vremea romanilor. Pe de alta parte, contine elemente care fac ca aceasta biserica sa fie o opera medievala.

Se spune ca elementele romane pe care Biserica Densus le are, au fost aduse de la Sarmisegetuza. Insa, arhitectura nu e cea a bisericilor si manastirilor vechi ci mai degraba seamana cu un templu roman. De altfel, unii sustin ca la inceput, a fost creatie pagana, mausoleu al generalului Longinus Maximus, pe cand altii sustin chiar ca a fost un templu roman al zeului Marte, iar mult mai tarziu devenind biserica.
Istoricul Virgil Vatasianu sustine ca e opera unui mester local, o sinteza taraneasca de bazilica bizantina templu antic si arta feudala iar, originile ei ar fi undeva pe la inceputul secolului al XIII-lea.

Acest val de mister in care este inconjurata biserica, o fac sa fie mai fermecatoare si atractiva. Cand ne gandim ca fiecare din acele pietre au fost atinse de romani acum 2000 de ani si pot sa ne spuna cate o poveste, parca ne invaluie o emotie si o stare de bucurie de nedescris. Pe de alta parte, daca misterul originii intemeierii Bisericii Densus s-ar elucida, acest loc nu ar mai avea aceeasi magie deosebita.

Informatii utile

 • Biserica Densus se afla in localitatea Densus, judetul Hunedoara

Distante

 • Ramnicu Valcea – 113 km – Targu Jiu – 56 km – Petrosani – 48 km – Hateg
  - 13 km- Densus (~ 230 km)
 • Brasov – 67 km – Fagaras – 75 km – Sibiu – 55 km – Sebes -63 km – Deva -
  18 km – Hunedoara – 41 km – Densus (~ 319 km)
 • Cluj – 31 km – Turda – 68 km – Alba Iulia – 68 km – Deva -18 km- Hunedoara
  - 41 km – Densus (~ 226 km)
 • Timisoara – 60 km – Lugoj – 101 km – Deva – 18 km – Hunedoara – 41 km -
  Densus ( ~ 220 km)
 • Craiova – 112 km – Targu Jiu – 56 km – Petrosani – 48 km – Hateg – 13 km
  - Densus (~ 229 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.