Cetatea Rupea

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 23, 2010

Cetatea de la Rupea este una din cetatile taranesti din Transilvania care a avut parte nu numai de un trecut zbuciumat ci si de un trecut plin de credinte si daruiri iar vizitatorii inca vor putea simti aceaste lucruri printre ruinele cetatii. Istoria ei a inceput de foarte mult timp.. pe vremea cand romanii au cucerit Dacia si au intemeiat in aceste locuri o cetate numita Ramidava. Astfel, in cetatea Rupea putem pasi pe urmele vechii cetati dacice.

Primele documente in care se vorbeste despre cetatea de la Rupea dateaza din 1324, cand sasii au gasit adapost intre zidurile cetatii in timpul rascoalei impotriva lui Carol Robert, regele Ungariei.  Cetatea detine un sistem complet de fortificatii impartit in trei incinte concentrice ale caror ziduri sunt ridicate direct pe stancile de bazalt care alcatuiesc relieful din jurul cetatii. Primul rand de fortificatii sau cetatea de sus a fost construita inainte de colonizarea germana, cetatea de mijloc sau al doilea rand de fortificatii au fost construite in secolul al XV-lea iar cetatea de jos a fost ridicata in secolul XVIII-lea.

Intrarea in cetatea de la Rupea se face prin poarta de sub Turnul Pulberariei, unde inca se mai pot observa urmele unor incaperi care slujeau drept locuinte in timp de asediu. Planurile cetatii amintesc de fantana sapata in 1623, Turnul Slaninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Pentagonal precum si de capela cetatii si magazie.

Zidurile in ruina ne duc cu gandul la vremurile cand cetatea era asediata si jefuita de turci iar cavalerii si ostasii o aparau cu pretul vietii. Din pacate, vremurile in care exista onoare si mandrie au cam apus.

In zilele noastre cetatea Rupea se lupta cu doi dintre cei mai aprigi dusmani ai sai: dezinterestul si nepasarea. Astfel, aceasta cetate incetul cu incetul va fi “asediata” o data pentru totdeauna.

Informatii utile

  • Cetatea Rupea se afla in localitatea Rupea, judetul Brasov.

Distante

  • Bucuresti – 60 km – Ploiesti – 65 km – Sinaia – 45 km – Brasov – 65km -  Rupea (total ~235 km)
  • Buzau – 153 km – Brasov – 65 km – Rupea (total~ 218 km)
  • Ramnicu Valcea – 37 km – Curtea de Arges – 44 km – Campulung – 66 km -  Rasnov – 16 km – Brasov – 65 km – Rupea (total~ 228 km)
  • Bacau – 53 km – Onesti – 69 km – Targu Secuiesc – 35 km – Sfantul Gheorghe – 34 km – Brasov – 65 km – Rupea (total~256 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.