Manastirea Varatec

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 24, 2010

Manastirea Varatec ia fiinta in 1785, o bisericuta de lemn si mai multe chilii. Abia mai tarziu, cand, a crescut numarul calugarilor s-a inceput constructia actualei biserici. Astazi, ansamblul manastiresc Varatec gazduieste trei biserici. Biserica “Adormirea Maicii Domnului” construita intre anii 1808-1812, biserica cu hramul “Schimbarea la fata” construita in 1847 si biserica cu hramul “Sfantul Ioan Botezatorul” construita in 1844.

Urmand o traditie veche, biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost construita intre anii 1808-1812, prin jertfa Maicii Olimpia. Biserica, urmeaza liniile arhitecturii moldovenesti insa, apar si elemente de tip neoclasic, reflectand astfel, influenta straina a acelor vremuri.

Colectia muzeala a manastirii Varatec cuprinde obiecte deosebit de importante, reflectand spatiul cultural, religios si artistic al acelei perioade. Aici putem intalni obiecte de cult cum ar fi icoane, manuscrise, vesminte insa si, obiecte cum ar fi covoare, broderii, tapiterii incarcate artistic si istoric.

In 1911, la manastirea Varatec, se infiinteaza o scoala care avea ca obiectiv principal pregatirea calugaritelor pentru viata monahala. Aici viitoarele calugarite invatau tainele broderiei, tricotajului, tesutului si picturii bisericesti.

In ansamblul monahal de la Varatec isi dorm somnul de veci Maica Olimpia, maica Lazaria, precum si Veronica Micle, cea care a fost muza pentru poemele de dragoste scrise de Mihai Eminescu.

Manastirea Varatec putem spune cu mana pe inima ca este un loc incantator si fermecator deopotriva, un loc care isi pastreaza cu sfintenie traditiile si ramane pentru totdeauna in sufletul celor care o viziteaza. De asemenea, nu-i de mare mirarea ca e una dintre cele mai vizitate manastiri din Neamt.

Informatii utile

  • Manastirea Varatec se afla in localitatea Varatec, judetul Neamt.

Distante

  • Manastirea Neamt – 16 km – Targu Neamt – 14 km – Manastirea Varatec (~30 km)
  • Manastirea Neamt – 10 km – Manastirea Secu – 6 km – Manastirea Agapia – 10 km – Manastirea Varatec (~26 km)
  • Manastirea Bistrita – 8 km – Piatra Neamt – 39 km – Manastirea Varatec (~47 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.