Manastirea Polovragi

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 24, 2010

O magie si o aura aparte parca invaluie manastirea Polovragi si imprejurimile. Poate datorita faptului ca in aceste locuri au trait odinioara getii, acest loc este incarcat cu o sacritate de nedescris. In jurul manastirii sunt locuri atat de stravechi si atat de mirifice incat aproape ca ti-e frica sa pasesti sa nu cumva sa tulburi linistea de veci a batranului Zamolxe.

Pe aceste locuri sfinte a luat nastere anastirea Polovragi acu mai bine de 500 de ani. Prima atestare documentara vorbeste de o biserica ridicata inca din 1505 de Radu Comisul si Patru Spatau, fii unui mare boier pe nume Danciu Zamona. Timp de cateva decenii cronicile nu mai pomenesc nimic pana in 1648 cand, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab se construieste actuala biserica in stil bizantin. Constantin Brancoveanu restaureaza biserica, ii adauga pridvorul in stil brancovenesc si clopotnita. Tot in de pe timpul lui Constantin Brancoveanu e pictura care are o deosebita valoare iconografica. De o frumusete deosebita e catapeteasma sculptata in lemn de tei avand numeroase impletituri florale.

Colectia muzeala care cuprinde carti rare in limbile slavona, romana si graca, manuscrise de muzica psaltica, icoane pe lemn si sticla, stiharul din fir de aur daruit de Matei Basarab ne arata ca si aici, ca si in alte manastiri din tara, a existat un interes deosebit pentru arta si cultura.

Informatii utile

  • Manastirea Polovragi se afla in localitatea Polovragi, judetul Gorj

Distante

  • Ramnicu Valcea – 46 km – Horezu – 23 km – Polovragi
  • Targu Jiu – 53 km – Polovragi
  • Polovragi – 5 km – Baia de Fier (Pestera Muierii)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.