Pestera Ursilor

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: September 9, 2008

Muntii Apuseni ascund o multime de frumuseti si bogatii naturale care merita toata atentia noastra insa, acum am sa imi indrept atentia catre minunata Pestera a Ursilor din Chiscau. Aceasta pestera a fost descoperita accidental prin 1975, in timpul lucrarilor la cariera de marmura. Lucrarile de cercetare si explorare a pesterii au inceput la scurt timp, astfel descoperindu-se fosile ale ursului de pestera, considerat a fi disparut 15-20.000 de ani. Scheletul unicat al ursului de caverna s-a pastrat intr-o stare impecabila, dezvaluindu-ne astfel caracteristicile si chiar modul de viata al unei specii de mult disparute.

Stalactitele, stalagmitele si diversele forme pe care acestea le intruchipeaza in Pestera Ursilor sunt situate pe doua nivele astfel incat, avem un nivel superior cu o lungime totala de 847 metri, amenajat pentru turisti si unul inferior de 700 de metri, neamenajat, declarat rezervatie stiintifica.

Galeriile etajului superior al Pesterii Ursilor compun ca intr-un joc diverse siluete care parca prind viata cand le privim. Astfel, Galeria Ursilor e bogata in formatiuni scheletice ale ursului de pestera, Galeria Racovita este decorata de un schelet al ursului de caverna precum si de numeroase stalactite si stalagmite care ar putea capta viata si Galeria Lumanarilor unde, stalactitele parca formeaza un spectacol de lumina, ele fiind de un alb imaculat.

De asemenea imaginatia ne poate duce mai departe decat credem si putem observa “Mastodontul”, “Racheta cosmica”, ” Lacul cu nuferi”, ” Ursul din tavan”, “Palatele fermecate”, “Casuta piticilor”, “Vrajitoarea”, “Altarul de biserica” sunt doar o parte din denumirile simbolice, gasite pentru asemanarile izbitoare cu obiecte din realitate.

Informatii utile

 • Pestera Ursilor se afla in localitatea Chiscau, judetul Bihor.
 • Program vizitare Pestera Ursilor:
 • Luni – inchis, Marti – Duminica intre orele 10-17.

Distante

 • Oradea – 61 km – Beius – 21 km – Pietroasa – 5 km – Chiscau (total ~87 km)
 • Cluj Napoca – 31 km – Turda – 62 km – Baia de Aries – 63 km – Arieseni – 36 km – Stei – 20 km – Pietroasa – 5 km – Chiscau (total ~ 217 km)
 • Alba Iulia -64 km – Abrud – 30 km – Albac – 22 km – Arieseni – 36 km – Stei – 20 km – Pietroasa – 5 km – Chiscau ( total ~ 177km)
 • Hunedoara – 17 km – Deva – 37 km – Brad – 71 km – Stei – 20 km – Pietroasa – 5 km – Chiscau ( ~150 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 4.89 (9 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


3 comentarii la “Pestera Ursilor”

 1. Adriana spune:

  :D Va multumesc! Pestera Ursilor e superba! Ma bucur ca, va pot fi de ajutor. Ma voi intoarce! :D Numai bine!

 2. manu spune:

  am fost anul acesta in iulie dar voi reveni cu siguranta pentru ca toata zona e superba si sunt taaaaaaaare multe de vazut,va sfatuiesc sa nu ratati muzeul satului de la chiscau este mortal!

 3. Maria spune:

  Intr-adevar M-tii Apuseni sunt foarte frumosi si cu misterul lor.
  Imi aduc aminte cu multa placere expeditia ce am facut-o cand aveam 12 ani impreuna cu profesorul nostru de educatie fizica.De multe ori povestesc familiei mele acele zile petrecute impreuna cu alti colegi de scoala si frumusetile pe care le-am vazut. Am inceput de la Stana de vale, traversand si ajungand la Pades, aici am poposit mai mult timp vizitand zona cu Irvoarele acele ce se pierd, cu Lumea pierduta, pesterile si Cetatile Ponorului. De aici din cauza ploilor am fost nevoiti sa coboram la Beius.Au trecut multi ani(1972) si inca imi aduc aminte aproape tot. Am o datorie fata de familie – le-am promis ca ii voi duce pe acolo.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.