Pestera Polovragi

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: June 28, 2008

Pe soseaua serpuita ce duce la Targu Jiu facem o oprire in Polovragi sa vedem pestera. Insa, inainte de pestera traversam o parte din frumoasele chei ale Oltetului unde, printre peretii inalti de stanca abia zarim cerul. Oriunde peisajul ne indreapta cu privirea dam cu ochii de stancile gaunoase care sunt intr-o continua transformare, astfel zarim, in stanci tot felul de grote modelate de vreme. Admirand spectacolul naturii ajungem si la grota cea mai mare si mai frumoasa, pestera Polovragi.

In jurul pesterii Polovragi se impletesc mai multe legende. Una dintre ele ar fi ca aceasta cealalta iesire din pestera se afla tocmai in Transilvania. Deocamdata lungimea acestei pesteri atinge 10 km si inca cercetarile continua asa ca, cine stie, poate intr-o zi o sa ajunga in Transilvania.

O alta legenda spune ca aici ar fi trait Zamolxe, zeul dacilor iar stalactitele si stalagmitele sunt formate din lacrimile lui, dupa cucerirea Daciei. Aceasta legenda porneste si de la faptul ca pe platoul de deaspura pesterii s-a descoperit o cetate dacica.

Pestera Polovragi este electrificata si se poate vizita pe o lungime de 800 de m. Alaturi de diferitele forme pe care stalactitele si stalagmitele le intruchipeaza in aceasta pestera putem intalni pictura “Moartea cu coasa”. In pestera speologii au putut identifica diferitele si ciudatele forme sculptate armonios de lungul zecilor de ani. Plimbandu-ne prin galerii distingem forme de sarpe, vultur, elefant, aici intalnidu-l chiar si pe Mos Craciun.

Accesibila tuturor pestera Polovragi, ofera turistului racoare si imagini unice. Astfel, am zarit si micile vietati de caverna, liliecii, care dormitau nestingheriti de aparitia noastra.

Informatii utile

 • Pestera Polovragi se afla in localitatea cu acelasi nume, la aproximativ 1 km de Manastirea Polovragi.

Distante

 • Ramnicu Valcea – 46 km – Horezu – 23 km – Polovragi (total ~69 km)
 • Targu Jiu – 53 km – Polovragi
 • Polovragi – 5 km – Baia de Fier (Pestera Muierii)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 4 (6 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


4 comentarii la “Pestera Polovragi”

 1. nicoleta spune:

  Polovragiul este o localitate in care turismul poate fi mult mai bine dezvoltat

 2. Niculina spune:

  sint foarte utile informatiile dar ar fi intereseant de stiut si programul de vizitare al pesterilor,lucru care nu-l gasim niciunde.

 3. Pe unde sa hoinarim? « Muntomanii Veseli spune:

  [...] Pestera Polovragi – http://www.meleaguri.ro/2008/06/28/pestera-polovragi/ [...]

 4. Clau spune:

  Am fost acolo si pot sa va spun ca pestera este foarte interesanta dar prezentarea facuta de ghida Felicia Bantea a fost deosebita. Felicitari!

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.