Muzeul satului din Sighetul Marmatiei

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: June 21, 2008

La Muzeul satului maramuresean din Sighetul Marmatiei am facut o incursiune in atmosfera lumii arhaice. Cu case din toate partile Maramuresului, muzeul desfasoara parca evenimentele de odinioara aratandu-ne astfel caracteristicile si evolutia arhitecturala. Cu fundatii de piatra, casele erau exclusiv din lemn cu 1 sau cel mult doua odai. Aici am trait atomsfera vremurilor simple, am respirat aerul vechi si aproape inecacios al acestor case, am vazut aievea curtea plina de oratanii si nu am ezitat sa ne rugam la biserica satului. De asemenea, nu am ezitat sa descoperim traditiile si traiul simplu al oamenilor care au trait in aceste casute.

Mesteri si gospodari maramuresenii sunt renumiti atat pentru credinta lor, insa sunt si mai renumiti pentru metamorfozarea lemnului in uimitoarele porti maramuresenesti traditionale, sau crearea costumelor populare cusute cu multa migala si rabdare. Sarbatorile laice nu sunt deloc putine insa, fiecare dintre ele are o insemnatate si o valoare aproape la fel de mare ca sarbatorile religioase.

In acest sat-muzeu imiginatia poate zbura dincolo de limite si poti descoperi o lume atat de placuta si simpla incat ai da orice sa o poti trai aievea.

Informatii utile

  • Muzeul satului se afla in localitatea Sighetul Marmatiei, judetul Maramures.

Distante

  • Cluj – 131 km – Baia Mare – 61 km – Sighetul Marmatiei (total ~ 192 km)
  • Targu Mures – 33 km – Reghin – 52 km – Bistrita – 157 km – Sighetul Marmatiei (total ~ 242 km)
  • Suceava – 68 km – Campulung Moldovenesc – 106 km – Borsa – 78 km – Sighetul Marmatiei (total ~ 252 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 3.67 (3 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.