Maramures, arta si traditii

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: June 21, 2008

Cand vorbim de Maramures o intreaga civilizatie a lemnului ni se dezvaluie. Aici, ziua parca incepe cu vestitele porti maramuresene si se termina cu vechile biserici de lemn care strajuiesc acest tinut de sute de ani. Intre timp nu putem sa uitam mancarea traditionala foarte gustoasa, oamenii primitori, traditiile si oaza de liniste pe care aceste locuri ti-o ofera.

Oamenii aici au foarte mult haz si asta se revarsa si asupra locurilor in care vietuiesc, sa nu uitam de Cimitirul Vesel din Sapanta care e unic in lume si este emblematic pentru tara Maramuresului. Apoi, credinta oamenilor e redata de bisericile vechi de lemn care poarta dupa ele amprenta a catorva sute de ani. Iar, daca ai fost in Maramures si nu ai poposit la o casa de moroseni, nu ai stat cu gazda la povesti, nu ai baut un pahar de horinca si nu te-ai infruptat din bucatele traditionale, ar trebui sa reprogramezi cat de curand o excursie pe aceste meleaguri pentru ca nici nu stii ce ai ratat.

Traditiile ocupa un loc important in sufletul si in viata acestui tinut si de aceea aici se traieste intens fiecare sarbatoare fie, ea laica sau religioasa. Iar portul popular este obligatoriu la sarbatorile religioase importante.

In Maramures, sunt atatea minunatii ce merita descoperite incat, ar trebui sa locuiesti un timp mai indelungat in aceasta zona ca sa le poti acoperi pe toate. Insa, incetul cu incetul o sa descoperim traditiile si obiceiurile acestor locuri.

Informatii utile

  • Judetul Maramures se afla in partea de nord a tarii.

Distante

  • Cluj – 131 km – Baia Mare – 61 km – Sighetul Marmatiei (total ~ 192 km)
  • Targu Mures – 33 km – Reghin – 52 km – Bistrita – 157 km – Sighetul Marmatiei (total ~ 242 km)
  • Suceava – 68 km – Campulung Moldovenesc – 106 km – Borsa – 78 km – Sighetul Marmatiei (total ~ 252 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 5 (1 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.