Biserica de lemn Ieud din Deal

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: June 21, 2008

Localitatea Ieud este una dintre cele mai vechi asezari din Maramures despre care se spune, ca a fost intemeiata de daci.

Cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” biserica din lemn, a fost ridicata prin 1364 in stil maramuresean cu turla inalta si ferestre mici. Biserica a fost pictata de Alexandru Ponehalschi in 1782, si reprezinta unul dintre cele mai valoroase edificii religioase atat ale Maramuresului cat si a intregii tari deoarece aici s-a gasit cea mai veche scriere in limba romana “Codicele de la Ieud”, care dateaza din anii 1391-1392.

Chiar daca de-a lungul timpului localnicii au avut de infruntat vitregiile si nedreptatile celor care au trecut prin sat si au vrut sa le spulbere credinta, aceasta biserica este dovada vie a unui neam care a luptat pentru si intru credinta stramoseasca, dovada ca astazi Maramuresul inca imbina destul de bine traditia si credinta cu noul si modernul.

Informatii utile

  • Biserica din Ieud din Deal se afla in localitatea localitatea Ieud, judetul Maramures si este inclusa in lista patrimoniului UNESCO.

Distante

  • Sighetul Marmatiei – 20 km – Barsana – 17 km – Rozavlea – 7 km – Ieud (total ~ 44 km)
  • Baia Mare – 46 km – Ocna Sugatag – 13 km – Barsana – 17 km – Rozavlea – 7 km – Ieud (total ~ 83 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.