Manastirea Hurezi

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: June 21, 2008

Intr-un loc misterios si fermecator, intr-un loc a carei liniste era intrerupta de huhurezi, acele pasari nocturne care faceau ca noaptea sa fie mai tainica si apasatoare, in acest loc, domnitorul Constantin Brancoveanu a gasit porivit sa inalte o mandra si frumoasa manastire, una dintre cele mai valoroase din toata Romania.

Cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, manastirea Hurezi a fost construita intre anii 1690 – 1703. Renumita pentru stilul brancovenesc ea, reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala din Tara Romaneasca.

Manastirea Hurezi este totodata un edificiu al artei, al frumosului, al iubirii fata de semeni si fata de traditii. Manastirea a fost totodata un important centru cultural unde se puteau invata din tainele zugravitului, pictatului, copiatului din carti etc.

La poalele muntilor Capatanii, ansamblul manastiresc Hurezi, este alcatuit din Biserica Mare construita intre anii 1690 – 1694, paraclisul construit in anul 1697, biserica bolnitei ctitorita de sotia lui Constantin Brancoveanu intre anii 1696 – 1699, Schitul Sfintii Apostoli Petru si Pavel construit in anul 1698, Schitul Sfantul Stefan construit in 1703, Casa Domneasca si Foisorul lui Dionisie Balacescu construite intre anii 1752 – 1753. Aici, se poate oglindi atat trecutul glorios cu numeroasele activitati manastiresti din acele vremuri, cat si prezentul cu pastrarea traditiei si a credintei acestui lacas.

Informatii utile

  • Manastirea Hurezi se afla in imediata apropiere a localitatii Horezu, judetul Valcea.

Distante

  • Bucuresti – 170 km – Ramnicu Valcea – 44 km – Manastirea Hurezi (total ~214 km)
  • Sibiu – 96 km – Ramnicu Valcea – 44 km – Manastirea Hurezi (total ~140 km)
  • Targu Jiu – 72 km – Manastirea Hurezi

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nici un vot)
Loading ... Loading ...

Etichete:


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.