Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 20, 2008

Inainte sa intram in localitatea Cetatea de Balta zarim maiestosul castel a carui gratie parca se revarsa peste colinele inzapezite si care parca, domnea peste intreaga suflare a satului. Eram nerabdatori sa-i auzim povestea insa, ajunsi la fata locului aflam ca e proprietate privata si ca nu se poate vizita. Dezamagiti, a trebuit sa ne multumim cu privelistea partiala a castelului care era privata de portile si zidurile extrem de inalte.

Zabovind in fata castelului, apare un nene de la care am mai stors cateva informatii si am aflat ca totusi se viziteaza insa, in grupuri organizate si cu programare la Jidvei unde, trebuie sa dam de sefu al mare.

Astfel, am aflat ca acest castel e construit in stil gotic intre anii 1615-1624. Ridicat pe patru nivele si cu ziduri groase de pana la 1.40 cm, castelul, a fost mai intai in proprietatea lui Gabriel Bethlen dupa care, a intrat in proprietatea lui Eugen Haller care aduce de altfel elemente ale stilului baroc.

Chiar daca nu am auzit povestea castelului Bethlen Haller in intregime, a fost de ajuns sa il privim si sa realizam ca reprezinta mandria acestei zone.

Informatii utile:

 • Castelul Bethelen Haller se afla in localitatea Cetatea de Balta, judetul Alba.

Distante:

 • Bucuresti – 170 km – Ramnicu Valcea – 100 km -Sibiu – 70 km – Alba Iulia – 37 km – Blaj – 24 km – Cetatea de Balta (total ~ 401 km)
 • Sighisoara – 37 km – Medias – 26 km – Cetatea de Balta (total ~63 km)
 • Brasov – 141 – Sibiu – 70 km – Alba Iulia – 37 km – Blaj – 24 km – Cetatea de Balta (total ~272 km)
 • Cluj Napoca – 31 km – Turda -65 km -Blaj – 24 km – Cetatea de Balta ( total ~120 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 4 (5 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


6 comentarii la “Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta”

 1. viorel spune:

  e la 320km de bucuresti si la 90 de sibiu.

 2. Claudiu spune:

  @ viorel: ai dreptate Bucuresti – Sibiu – Medias – Cetatea de Balta este cea mai scurta ruta catre Cetatea de Balta insa, noi am specificat alt traseu.

 3. NICU spune:

  bucuresti cetatea de balta in km. : buc.- bresov 167 km, brasov- cetetea de balta 180 km =347 km. se merge prin medias-tarnaveni-cerarea de balta.

 4. ana spune:

  aveti idee cine este proprietarul actual al castelului?

 5. Dumitru spune:

  Este proprietatea si emblema firmei JIDVEI. Daca te uiti pe o sticla a firmei vei vedea castelul pe eticheta.

 6. Alexandra spune:

  Stiti cum as putea sa fac o programare pentru a vizita castelul sau un numar de telefon sau cum sa contactez proprietarii?

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.