Manastirea Cozia

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 20, 2008

Acum aproximativ 600 de ani Mircea Cel Batran cauta un loc pentru constructia unei manastiri, si asa a gasit pe malul drept al Oltului, intre munti si vai, un loc linistit si lipsit de primejdii. Trebuie precizat ca in anul 1386, cand a fost inceputa constructia manastirii, se putea ajunge in aceste tinuturi pe jos sau, cel mult calare.

Avand la baza importante influente bizantine, Manastirea Cozia este una din cele mai importante ctitorii a lui Mircea cel Batran. Cu hramul Sfanta Treime, Manastirea Cozia nu numai ca fost din cele un important loc de rugaciune si de meditatii ci, si un important centru cultural si istoric deoarece aici s-au scris primele cronici, si s-a transmis arta sculpturii si a picturii.

Trecerea timpului nu a fost tocmai blanda cu Manastirea Cozia pentru care a avut de infruntat de-a lungul istoriei numeroase sacrilegii si batjocoriri fiind pradata si profanata de mai multe ori. Constantin Brancoveanu a fost unul din mesterii care a dat o mana de ajutor manastirii construind chiliile vechi cu boltile in stilul care l-a consacrat iar din vremea lui Neagoe Basarab dateaza fantana din fata manastirii despre care se spune ca e un izvor nesecat de implinire a dorintelor.

De asemenea, in curtea manastirii gasim un muzeu care adaposteste importante manuscrise si obiecte bisericesti.

Informatii utile:

Locatie:

  • Manastirea Cozia se afla in localitatea Caciulata, judetul Valcea.

Distante:

  • Sibiu – 72 km – Manastirea Cozia
  • Curtea de Arges – 37 km – Ramnicu Valcea – 19 km – Manastirea Cozia (total 56 km)
  • Bucuresti – 170 km – Ramnicu Valcea – 19 km – Manastirea Cozia (total 189 km)
  • Targu Jiu – 114 km – Ramnicu Valcea – 19 km – Manastirea Cozia (total 133 km)

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 1 (1 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.