Manastirea Sucevita

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 20, 2008

Copacii si muntii din apropiere, zidurile groase si inalte, iti dau impresia ca ai ajuns pe taramul fagaduit al unei cetati, care parca, de data aceasta, isi asteapta “cotropitorii” cu portile deschise.

Situata in satul Sucevita, manastirea a fost construita pe cheltuiala familiei Movila, in ultimele decenii ale secolului XVI. Cu hramul “Invierea Domnului”, manastirea Sucevita surprinde cel mai mult cu pictura ce reprezinta “Scara Virtutilor”, unde este redata lupta dintre bine si rau, contrastul dintre ordinea ingerilor si haosul iadului si, in final, cu incercarea omului de a-si depasi conditita de pacatos.

Cu verdele drept culoare dominanta, cu pictura inclinata spre naratiune, care reda aspecte din viata unor Sfinti, manastirea isi creaza propriul aer de poveste. Aici, la aceasta manastire, timpul, parca s-ar fi oprit in loc, deoarece pictura exterioara este aproape intacta.

Muzeul manastirii Sucevita pastreaza unele din obiectele acelor vremuri, care sunt de o importanta valoare culturala, artistica si istorica. Broderiile care sunt lucrate cu fir de aur, argint si matase dateaza din secolul XV-XVI, din vremea lui Stefan cel Mare si a familiei Movila. Si, cum ar fi de asteptat, intalnim obiecte bisericesti din acele vremuri dintre care un chivot de argint (folosit la pastrarea impartasaniei), pomelnicul triptic, strana etc.

Informatii utile:

Locatie:

  • Manastirea Sucevita se afla in localitatea Sucevita, judetul Suceava

Distante:

  • Suceava – 37 km – Radauti – 18 km – Manastirea Sucevita
  • Gura Humorului – 39 km – Manastirea Sucevita
  • Manatirea Moldovita – 34 km – Manastirea Sucevita
  • Campulung Moldovenesc – 12 km – Vama – 40 km – Manastirea Sucevita
  • Manastirea Putna – 37 km – Manastirea Sucevita

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 5 (1 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Un comentariu la “Manastirea Sucevita”

  1. roxana spune:

    e foarte frumoasa manastirea,mi-ar face o deosebita placere sa vin sa vizitez manastirea sucevita dar din pacate acum nu prea se poate.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.