Manastirea Voronet

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: January 29, 2010

In amurgul unei zile frumoase de primavara, la vreo 4 km de orasul Gura Humorului, ajungem la manastirea Voronet. Construita din ordinele lui Stefan cel Mare, in doar trei luni si trei saptamani, manastirea Voronet, se face cunoscuta si apreciata indeosebi prin “albastru de Voronet”, culoarea dominanta a picturii exterioare. Acest “albastrul de Voronet” socotit unic in lume, este mai mult decat o culoare, in el, parca, se oglindeste o intreaga arta a frumosului pe care mesterii moldoveni au realizat-o intr-un mod cat se poate de original.

A fost construita intre 26 mai si 14 septembrie 1488 iar,  hramul ‘Sfantul Gheorhge’ nu este ales intamplator. La un an dupa incheierea pacii cu turcii (1487), Stefan vrea sa arate ca nu a fost cu adevarat invins.

Desi,  nu se cunoaste identitatea exacta a autorilor picturii exterioare este evident ca a fost vorba de mesteri locali. Pictura cu Sf. Arhanghel Mihail cheama sufletele la Judecata de Apoi cu buciumul local, nu cu trambita. Regele David canta la cobza, nu la lira; Sufletele celor pieriti pe mare vin la judecata calare pe pastravi.

Daca “albastru de Voronet” nu vi se pare destul de interesant atunci poate pictura cu “Judecata de Apoi”, considerata “Capela Sixtina a Orientului” o sa va schimbe parerea. Aici, putem vedea cum Dumnezeu tine in balanta, cu ajutorul ingerilor si dracilor, atat faptele bune, cat si cele rele pe care le savarseste omul in timpul vietii.

Cu toate ca timpul a trecut necrutator peste peretele nordic al manastirii si a sters o parte din pictura inca, putem zari urmele unicului “albastru de Voronet”. De asemenea, se mai poate vedea un episod nerecunoscut oficial: achirograful lui Adam. Adam si Diavolul au semnat un contract prin care oamenii puteau lucra pamantul, dar sufletele mortilor reveneau Diavolului. Contractul a fost rupt de Iisus Hristos la Inviere.

In incinta manastirii, cu o valoare istorica deosebita, in pronaos mai exact, se afla mormantul Sfantului Daniil Sihastrul, primul staret al manastirii.

Clatindu-ne ochii in albastrul infint al manastirii, “luand parte” la judecata de apoi si analizand viata Sfantului Daniil Sihastrul parca am plecat mai smeriti si mai buni cu noi insine.

Informatii utile:

Locatie:

 • Manastirea Voronet este situata in satul cu acelasi nume, judetul Suceva

Distante:

 • Campulung Moldovenesc -31 km – Manastirea Voronet
 • Suceava – 41 km – Manastirea Voronet
 • Radauti -45 km – Manastirea Voronet
 • Manastirea Putna – 70 km (via Solca) – Manastirea Voronet
 • Manastirea Sucevita – 44 km (via Plaiul Mic) – Manastirea Voronet
 • Manastirea Moldovita – 34 km (via Frumosu) – Manastirea Voronet

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 5 (3 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


2 comentarii la “Manastirea Voronet”

 1. roxana spune:

  manastirea voronet care e vestita prin albastrul de voronet e e foarte frumoasa.cred k e una din cele mai vestite si vizitate manastiri din Romania;dupa parerea mea e cea mai frumoasa manastire din Romania

 2. un roman spune:

  Cu mare bucurie m-am intors la manastirea Voronet .A trecut un an de cand nu am vazut-o ,dar ma rugam sa gasesc alt comportament al calugaritelor -ghid,mai ales .
  Am fost prevenita de cativa localnici cu care am vorbit,ca sunt “tare rele calugaritele de la Voronet” si mare dreptate au avut ,din pacate .
  Calugarita-ghid,trebuie ajutata fie psihologic,fie psihiatric .
  In timp ce explica pe un anumit ton spart ,pelerinilor ,scenele biblice din frumoasele picturi ,deodata se scurtcircuita si incepea sa racneasca la un sarman pelerin care era atat de absorbit si emotionat de frumoasa locatie ,incat nu statea chiar drept ci ,probabil se sprijinea usor de un perete .Dupa decibeli inalti foarte,revenea cu vocea-i sparta,sa explice in continuare,scenele biblice,ca mai apoi ,iar sa ne agreseze urechile cu un alt racnet,la alt pelerin.
  Ce a pus capac a fost momentul “infrcosatoarei calugarite” cand un cuplu ,mai in varsta ,de francezi,admirau o pictura de pe perete si ,usor de abia vizibil,sotul a atins peretele,cu varful unui deget ,spunandu-i fascinat sotiei,cat de frumoasa este pictura. Dar,vai,deodata s-a auzit o “detunatura”,era racnetul infricosatoarei calugarite-ghid care cu o viteza uimitoare ,a intrebat in trei limbi-romana,engleza,franceza,de ce pune mana pe perete ?!!
  Sarmanii francezi,s-au speriat atat de tare incat se ingalbenisera la fata si nu intelegeau in ce consta imensitatea greselii !!
  Am facut vorbire despre comportamentul acestor calugarite de la Voronet ,la mai multe manastiri la care am fost .Absolut toti calugarii cu care am vorbit despre isteria si comportamentul neadecvat al voronatencelor ,toti stiau si zambeau cu subinteles.
  Un lucru e cert- Manastirea Voronet este a poporului roman si nu, un S.R.L.al calugaritelor de acolo .Acest adevar trebuie sa-l accepte si nevricoasele in sutana care racnesc,jignesc si fac militarie cu turisti fie ei romani sau straini ,ce vin la Voronetul NOSTRU.
  Oare la anul sa fim “pregatiti “sa primim si cateva nuiele peste maini,fata sau parte dorsala de la “infricosatoarea “sau sa ne ducem smeriti cu tablete de extraveral in dar ?
  Nu stiu,poate le schimba sau poate le…….trateaza !!!

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.