Manastirea Putna

Scris de: Nicoleta

Ultima actualizare: February 1, 2010

Ascunsa in nordul Bucovinei, manastirea Putna e prima si cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare. Invaluita in mister, ea pastreaza ascuns si astazi adevarul intemeierii ei. Una dintre legende spune ca Stefan cel Mare ar fi construit manastirea in urma unei infrangeri. Ratacind, ar fi dat de batranul Daniil care l-a primit in chilia lui, l-a hranit si l-a miezul noptii i-ar fi aratat un loc sfant, de unde s-ar fi vazut ingeri. Acesta, i-a spus ca trebuie sa construiasca o manastire acolo, daca vrea sa ii invinga vrajmasi. Tot legenda spune ca Stefan a fagaduit constructia manastirii si a doua zi s-a dus la lupta, de unde, ar fi plecat victorios.

Chiar daca intemeierea manastirii Putna, e la limita dintre legenda si adevar, un lucru sigur e ca vegheaza aceste tinuturi de peste cinci secole, timp in care a trecut prin numeroase incercari. Una dintre cele pierderile cele mai mari pe care aceasta manastire a suferit-o o reprezinta pictura. Trecerea timpului, cu numeroasele schimbari, a facut ca aceasta sa-si piarda pictura originala interioara, iar cea exterioara s-a pierdut iremediabil.

Valoarea manastirii Putna este data intr-o oarecare masura, si de mormintele unor personalitati care au influentat istoria neamului. Dintre acestea amintim mormantul lui Stefan cel Mare, Maria de Mangop (a doua sotie a voievodului), Bogdan al III lea (fiul lui Stefan cel Mare), doamna Maria (sotia lui Petru Rares).

Incarcata de o multitudine de evenimente istorice Manastirea Putna este si va fi in continuare un important loc de rugaciune si pelerinaj, continuand in acelasi timp sa uimeasca si sa trezeasca admiratie in sufletele tuturor ce o viziteaza.

Informatii utile:

  • Suceava – 37 km – Radauti – 33 km – Manastirea Putna
  • Manastirea Sucevita – 37 km – Manastirea Putna
  • Gura Humorului – 64 km – Manastirea Putna
  • Campulung Moldovenesc – 88 km – Manastirea Putna

In continuare puteti citi:

Voteaza aceasta locatie
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele 3.9 (10 voturi)
Loading ... Loading ...

Etichete: ,


Un comentariu la “Manastirea Putna”

  1. morosan naomi spune:

    este foarte frumoasa manastire putna dar………….

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat ca sa poti comenta.